zModal Titel
X
geblgfdgfdlgsfdlg
7° C
MENU
 • in het nieuws
 • beauty
 • gezondheid
 • lifestyle
 • eten & drinken
 • celebs
 • video
 • Nieuwsbrief
in het nieuws
beauty
gezondheid
lifestyle
eten & drinken
celebs
video
Welkom bij Happylicious Forums.
Resultaten 1 tot 7 van de 7
 1. #1
  goe bezig Array
  Ingeschreven
  Jul 2004
  Locatie
  Meise
  Leeftijd
  36
  Berichten
  2.354
  Reputatie Macht
  14

  huis kopen via openbare verkoop?

  Wij zijn al even op zoek naar een huisje en nooit durven we eigenlijk te gaan kijken naar een openbare verkoop gewoon omdat wij daar totaal niets over weten.
  Hoe verloopt dat eigenlijk allemaal? wat als jouw bod aanvaard wordt? verloopt dit zoals met een gewone aankoop via particulier of immokantoor of zijn er andere regels?
  heb namelijk een heel mooi en gerenoveerd huis gezien en als startbod beginnen ze met 120 000€. is het dan de bedoeling dat je een bepaald procent hoger gaat of zo?

  allez ja ben een echte leek dus alle uitleg is welkom

 2. #2
  vollen bak Array
  Ingeschreven
  Jun 2008
  Leeftijd
  28
  Berichten
  6.868
  Reputatie Macht
  0

  Re: huis kopen via openbare verkoop?

  Ik ga dit mee volgen al jouw vragen zijn ook de mijne vervelend he... zo van toeten of blazen weten van iets. Ik zou ook liever niet via openbare verkoop hebben omdat het zoooo stressen is.

  Anyway... ik ga mijn mond houden nu en gewoon dit topic volgen

 3. #3
  skivvy
  Guest

  Re: huis kopen via openbare verkoop?

  ga gewoon eens naar enkele openbare verkopen om te weten hoe het eraan toe gaat : per prijsklasse bv wordt het bedrag anders verhoogd. stel voor uzelf een maximum in, en ga daar niet over.

 4. #4
  goe bezig Array
  Ingeschreven
  Apr 2005
  Locatie
  Tussen Brabant en Limburg
  Leeftijd
  38
  Berichten
  1.977
  Reputatie Macht
  0

  Re: huis kopen via openbare verkoop?

  Je hebt verschillende soorten van openbare verkoop maar algemeen is nu al de regel dat er slechts 1 zitdag is. Bij verkoop met instelprijs wil dit meestal zeggen dat er nog een schuld op het huis bij de bank is. In dit geval bvb 120000 euro. Bij overlijden of wanneer er geen schuld meer op het huis rust is er meestal geen instelprijs al heeft men in principe wel een schatting gemaakt van de waarde (deze schatting ligt een stuk lager dan wanneer men uit de hand of via immo zou (ver)kopen). Stel dat er geen instelprijs is maar de woning is wel 150000 euro waard en er wordt slechts 130000 euro geboden zal er een recht van hoger bod en eventueel 2de zitdag komen. Wordt de vooropgestelde prijs behaald wordt het recht van hoger bod afgeschaft. Wanneer je op een openbare verkoop het hoogste bod hebt, heb je de woning ook gekocht. Net zoals bij immo is er dan geen compromis met opschortende voorwaarden (bvb als de bank lening weigert). Stel dat je bod aanvaard is en de bank weigert een lening heb je 10% van de verkoopprijs aan je been! Het is dus heel belangrijk eerst langs de bank te gaan en je leencapaciteit te weten.

  ...dat is de uitleg die ik gisteren kreeg toen we een woning bezochten die via openbare verkoop zal verkocht worden. Ik veronderstel dat die info wel correct zal zijn :-)

  Dat je nog rekening moet houden registratiekosten ed zal je waarschijnlijk al wel weten. Daarin heb je groot en klein beschrijf waarin je nog eens voordeel kan doen door abattement of meeneembaarheid van vorige eigendom.
  The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams

 5. #5
  goe bezig Array
  Ingeschreven
  Oct 2008
  Locatie
  Deerlijk
  Leeftijd
  44
  Berichten
  2.932
  Reputatie Macht
  10

  Re: huis kopen via openbare verkoop?

  registratiekosten volgens onze notaris was dit 17% en soms meer.
  De stilte is als slaap, zij verfrist de wijsheid. 6. #6
  aan't roderen Array
  Ingeschreven
  Feb 2008
  Locatie
  antwerpen
  Leeftijd
  35
  Berichten
  297
  Reputatie Macht
  9

  Re: huis kopen via openbare verkoop?

  Wij hebben ons huis via een openbare verkoop gekocht.
  Laat je alvast niet afschrikken door het aantal personen dat daar zit. Bij ons zat het cafe bomvol en toch waren het alleen wij en nog een ander koppel die boden. Veel oude mannekes voor het gratis pintje dat de notaris na de verkoop geeft en natuurlijk ook veel curieuze mensen.
  Wij hebben alvast heel veel geluk gehad met de koop van ons huis, ons laatste bod hebben ze aanvaard, hadden de anderen er nog 1000€ bijgedaan konden wij niet meer mee.

  Veel succes!

  Stel vooraf ook een prijs vast waar jullie zich aan houden, want de verleiding is groot om altijd maar meer te bieden, in de hoop dat de anderen niet meer meekunnen.

 7. #7
  komt pas aan Array
  Ingeschreven
  Mar 2005
  Berichten
  34
  Reputatie Macht
  0

  Re: huis kopen via openbare verkoop?

  Wij hebben ons huis openbaar gekocht vorig jaar.

  Eerst en vooral: nooit meer Er waren 2 zitdagen en ik heb nog nooit met zoveel stress gezeten als toen, vooral dan omdat er kapers op de kust waren en wij echt gebrand waren op het huis. Plus: je weet vooraf niet met hoeveel tegenbieders je daar zit, dus je mag je echt aan alles verwachten.

  Het is ook wel een beetje folklore, een echt volks gebeuren. Bij ons ging het door in een klein oud feestzaaltje. Het zat telkens goed vol, maar het merendeel waren "toeristen" die gewoon kwamen kijken, in totaal zaten we daar telkens met 2 biedende koppels.

  Qua verkoop was het een vrijwillige openbare verkoop zonder recht van hoger opbod.

  Bij de start van de verkoop leest de notaris het lastenboek voor. Het is interessant dit al eens op voorhand te gaan inlezen bij de notaris! Hierin staat alles omschreven, van beschrijving van de woonst tot de voorwaarden en de kosten. Ook het EPC vind je hierin.

  Bij ons kwamen de kosten all-in op 12 %, op de 2de zitdag was dat 13 % - de prijs steeg met 1 % als er een 2de zitdag was, godzijdank dat ze die hebben afgeschaft De kosten dienden betaald te zijn in 1 maand, wat zeer kort is.

  Wij konden ook genieten van het gewoon en het verhoogd abattement, dat is een korting op je registratierechten.

  De biedingsschijven worden bepaald door de notaris, bij ons konden we opbieden per schijf van 1000 euro. Je mocht dus ook per 5000 en meer bieden.

  Er is ook een pauze, dan volgt er een rondje van de notaris. Dat is ook voorzien om een evt. overlegmoment te houden tussen de notaris en de eigenaars. Blijft de notaris op dat moment op zijn stoel zitten, wil dat zeggen dat de gewenste prijs verre van in zicht is

  Op de 1ste zitdag waren wij de eindbieders. Bij de derde klop zei de notaris meteen dat ons bod niet werd aanvaard, maar dat we wel gehouden werden aan ons bod. We moesten ook een tussentijdse akte tekenen.

  Op de 2de zitdag was er al gauw een pauze, en omdat wij de laatste bieders waren voor de pauze, werden wij verzocht om even mee te gaan met de notaris naar een achterplaats. Daar moesten we ons finale bod uitspreken. Dit heeft hij dan verdedigd bij de eigenaars en het werd aanvaard. De notaris diende ons bod wel nog uit te spreken in de zaal om evt. tegenbieders de kans te geven. Buiten wat geroezemoes kwam er daarop gelukkig geen ander bod meer

  De 3 kloppen die daarna volgden, leken wel uren uiteen te liggen! De notaris bleef het huis maar promoten om de prijs nog op te jagen. Toen eindelijk de 3de klop kwam, en we de woorden "het huis is toegewezen aan het koppel links van mij, proficiat" hoorden, wisten we beide niet waar we het hadden.

  Mijn tips:
  - ga zeker vooraf langs bij de bank en bepaal wat je leenbedrag is en hou je daar aan, want je bent gehouden aan je bod!
  - hou ook rekening met de kosten, die sneller moeten betaald worden
  - ga eens naar een openbare verkoop om de sfeer op te snuiven
  - als je interesse hebt in een huis dat openbaar verkocht wordt, contacteer dan de notaris voor het lastenboek

  Als je nog vragen hebt, shoot!

  Qua site kan ik je zeker notaris.be aanbevelen.

Bladwijzers

Forum rechten

 • Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
 • Je mag geen reacties plaatsen
 • Je mag geen bijlagen toevoegen
 • Je mag jouw berichten niet wijzigen
 •